top of page

Gewoon zijn. 

Een (luister)expositie over de sense of belonging van moslima’s in Nederland

Al generaties lang zijn moslimvrouwen onderdeel van de Nederlandse samenleving. De visuele representatie en verhalen van deze vrouwen zijn nog te weinig zichtbaar in onze samenleving en daarbij ook in het collectief geheugen van Nederland. Ebru Aydin vraagt zich af op welke manier moslimvrouwen zich onderdeel voelen van de Nederlandse maatschappij en ‘belonging’ voelen. Waar en wanneer heb je het gevoel dat je ergens bij hoort? Wanneer voel je je verbonden en geborgen? Voor dit project fotografeerde en interviewde Ebru twaalf generatiegenoten, jongvolwassen moslimvrouwen in Nederland. Ze stelde hen deze vragen en verzamelde samen met hen objecten die bij hen horen. Zo zie je diverse objecten terug in de foto’s zoals een Koran, een roze bril, een gebedskleed, een motorhelm en klimschoenen. In de expositie zie je ook een verzameling van objecten die bij de fotograaf horen. 

 

Je ziet dat de portretten omringd zijn met randversieringen en ornamenten, welke ook wel tezhip wordt genoemd. Tezhip is een van de meest voorkomende traditionele Islamitische decoratie kunsten, waarbij gebruik wordt gemaakt van patronen van planten en symmetrische vormen. 

De term tezhip betekent in het Arabisch ‘vergulden’. Dit is de traditionele vorm waarbij een laagje goud of natuurlijke pigment verf werd aangebracht als decoratie. Deze vorm van versiering werd toegepast bij waardevolle objecten zoals manuscripten en de Koran.

Over de fotograaf  

Ebru Aydin is een Turks-Nederlandse moslima. Met haar sociologische blik op de samenleving legt ze onderbelichte verhalen vast in foto’s. Zo wil ze bijdragen aan nieuwe (beeld)verhalen rondom de thema’s identiteit, inclusie en belonging, om hier gesprekken over te voeren. Op deze manier wilt Ebru bijdragen aan een inclusievere samenleving. 

Met dank aan

Borduurwerk: Hatice Aydin

Visual Designer: Şenay Taşkan

Muziek: Şule Uslu

Audio editor: Joël van Dooren

De deelnemende vrouwen: Sana Mulay, Fitria Jelyta , Nezaket Aydin, Dilara Bilgiç, Wietske Merison, Sara Aljić, Yusser Salih, Laura de Vries, Tasniem Anwar, Zeinab el Bouni, Kadigia Farah en Hadiatou Barry

Exposities

23 februari t/m 23 mei 2023: Verhalenhuis Belvédère/ Rotterdam 

16 april t/m 2 juli 2023: Raum/ Berlijnplein Utrecht

6 maart t/m 17 april 2024: Bureau gelijke behandeling/ Bibliotheek Flevomeer Lelystad

7 maart t/m 14 maart 2024: Hogeschool Windesheim/ Locatie Almere Circus 

SCI_Woordbeeld_NL_1_regel_RGB.jpg

Media

De audioverhalen kun je via Spotify beluisteren. Klik hier om de verhalen te beluisteren!

gewoon zijn artwork (1).png

Een impressie van de exposities bij Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam en bij Raum in Utrecht. 

De onderstaande foto's geven een impressie van de openingsavond van de expositie in Verhalenhuis Belvedère. De foto's zijn gemaakt door Joop Reijngoud.

bottom of page