Het land van...

Het land van… is een foto-expositie over Utrechtse families met wortels over de hele wereld. Grootouders vertelden over hun komst naar de Domstad en gingen met hun kleinkinderen in gesprek over de familiegeschiedenis, een thuisgevoel, bicultureel opgroeien en die plekken in de stad die voor de grootouder en het kleinkind een bijzondere betekenis hebben.

Al 900 jaar komen er mensen naar Utrecht, en de stad groeit nog steeds. Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw is zij extra veranderd door nieuwe inwoners uit voormalig koloniën, door de komst van gastarbeiders en ook door mensen die hier kwamen voor een veilige plek, om te studeren of voor de liefde. Deze gezamenlijke geschiedenis is voor alle Utrechters relevant, en voor Utrechters met een migratiegeschiedenis in de familie zit er veel herkenning. 

 

Wat zijn de persoonlijke verhalen en ervaringen van de mensen uit deze diverse groepen? Hoe zijn deze families in de Domstad terecht gekomen en wat hebben ze allemaal meegemaakt? Waar voelen ze zich thuis en wat is hun binding met de stad? Hoe kijken de kleinkinderen naar hun familieverhaal? Hoe is het voor hen om op te groeien in een familie met wortels elders? En wat ‘maakt’ een echte Utrechtse familie? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen deze generaties?  

 

Op zoek naar antwoorden op deze vragen, gingen Ebru Aydin en Saskia Derks op pad. Het resultaat is een fotoserie met verhalen van negen Utrechtse families met diverse roots. De foto’s en verhalen laten de verbinding zien tussen de grootouders en hun kleinkinderen, de oudere en de nieuwe generatie. Samen voeren zij een gesprek over thema’s als migratie, samen leven en thuisgevoel.  

De portretten gaan de komende periode op reis, en zijn te zien in buurthuizen en andere ontmoetingscentra in diverse Utrechtse wijken. Maandag 29 november is de allereerste opening in buurtcentrum Oase in Zuilen. Daarna reizen de portretten door naar Overvecht met ook een opening op 13 januari. Op 3 februari hebben we een opening in Kanaleneiland in buurthuiskamer Bij Bosshardt. In april zijn de foto's te zien op het stadskantoor. Wees van harte welkom op een van de locaties!

Makers 

Fotografie: Ebru Aydin 

Teksten: Saskia Derks  

Vormgeving: Nora van der Lelij 

flyer land van.png

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk

Ons limiet is inmiddels bereikt, dus we hopen je bij een volgende opening te zien!

Ebru Aydin: 'Ik heb met veel liefde gewerkt aan de foto's van dit project. Het was heel mooi om diverse families te ontmoeten, hen te spreken en ook in beeld te morgen brengen.''

IMG-20210929-WA0004.jpg

Saskia Derks: "Om zulke gesprekken te mogen voeren, met grootouders en hun kleinkinderen, daarvan leer ik superveel over het leven. Het is tijdreizen en wereldreizen in mijn eigen stad."

IMG_20200918_170823.jpg